Home Zo beveilig je zonnepanelen tegen inbraak (+3 tips)

Zo beveilig je zonnepanelen tegen inbraak (+3 tips)

Je eigen stroom produceren en ondertussen bijdragen aan een beter milieu? Steeds meer bedrijven investeren in zonnepanelen. En hoewel je die investering op lange termijn terugverdient, hangt er een stevig prijskaartje aan vast. Het is dan ook niet zo gek dat zonnepanelen en bijbehorende bekabeling steeds vaker een doelwit voor dieven zijn.

Vooral bedrijven lopen een groot risico. Vaak is er ‘s nachts niemand aanwezig en liggen de gebouwen op afgelegen bedrijventerreinen. Diefstal van je zonnepanelen vermijden? Dat kan met deze tips:

1. Plaats camera’s en een alarminstallatie

Laat je zonnepanelen aansluiten op een alarminstallatie die gekoppeld is aan een meldkamer — al dan niet in combinatie met camerabewaking. Zo’n camera heeft een dubbele functie als je zonnepanelen wil beveiligen. In de eerste plaats werkt een camera als afschrikmiddel: dieven worden niet graag gefilmd. In de tweede plaats helpen de camerabeelden bij het identificeren van de daders in het geval van diefstal.

De experts van Spider Security komen graag langs om een risicoanalyse op te maken.

2. Maak je dak ontoegankelijk en plaats verlichting

Een voor de hand liggende manier om te vermijden dat zonnepanelen of de bekabeling ervan worden gestolen: zorg dat dieven niet makkelijk op je dak raken. Plaats bijvoorbeeld een hek rond je productiehal of bedrijfspand. Verlichting ontmoedigt dieven ook. Plaats verlichting (al dan niet met sensoren) om dieven af te schrikken…

3. Bevestig je zonnepanelen met anti-diefstal schroeven

Maak gebruik van anti-diefstal schroeven. Zonnepanelen zijn standaard stevig bevestigd zodat ze niet zouden loskomen bij storm. Maar door zonnepanelen te bevestigen met speciale schroeven of bouten, maak je het dieven moeilijker om je zonnepanelen los te koppelen. De speciale schroeven kunnen namelijk enkel worden losgemaakt met speciaal gereedschap.

Beveiligingsadvies op maat voor je organisatie? Neem contact op en onze experts helpen je graag verder.